In dit voor mij bijzondere jaar, wil ik graag een aantal mensen die ik begeleid heb aan het woord laten. Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar heb ik talloze mensen mogen begeleiden en met hun unieke verhalen hebben zij ook mijn leven verrijkt. Deze verhalen zijn vakkundig “opgetekend” door Angela Ross, freelance tekstschrijver. Als eerste wil ik jullie laten kennismaken met Mariëlla Jansen.

Mia Vergoossen

In het sorteercentrum van Stichting Emmaus Perspectief in Swalmen worden we ontvangen door Mariëlla Janssen. Klein van stuk, maar al snel blijkt: niet voor één gat te vangen. Mariëlla regelt alles wat er te regelen valt. Zo coördineert ze de bevoorrading van de kringloopwinkel, doet ze de waardebepaling van antiek en curiosa, begeleidt ze vrijwilligers en is ze en passant ook nog bezig met de start-up van een recycle-atelier. Een echte duizendpoot, die zorgt voor het reilen en zeilen van het sorteercentrum van Emmaus in Swalmen. Toch had ze haar eigen leven niet altijd op de rit. Loopbaancoach Mia Vergoossen gaf haar weer het vertrouwen en de energie om haar leven een andere wending te geven. Een openhartig gesprek.

Wat was voor jou de aanleiding om een coachingstraject bij Mia te volgen?

“Nadat ik vastliep tijdens mijn werk als begeleider van psychiatrische patiënten belandde ik in de Ziektewet. Thuiszitten wilde ik pertinent niet. Dan zou ik alleen maar meer gaan piekeren. Ik wilde juist van die persoonlijke ellende loskomen en nieuwe perspectieven creëren. Ondanks de sores waarin ik zat, besloot ik al meteen in de eerste week om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo ben ik 2,5 uur per week als vrijwilliger begonnen hier bij Emmaus. Het UWV zag kennelijk dat ik het nodig had om mijn blik naar buiten te richten en faciliteerde een loopbaantraject bij Mia Vergoossen. Vanaf het najaar 2014 heb ik drie trajecten bij haar gevolgd. ”

Welke rol had Mia bij de koerswijziging in je werk?

“Mia gaf me het gevoel dat ze er voor míj was. Ze heeft een kantoor aan huis met een prettige sfeer. Daar ben ik gevoelig voor. Bovendien stond ze dus letterlijk los van het UWV. Haar enthousiasme daagde me enorm uit om over bepaalde zaken heen te stappen. Ik leerde weer om in mezelf te geloven. Bovendien wist Mia een gevoel van veiligheid te creëren. Voor mij was ze zowel coach als klankbord. Ik had een goed gevoel bij Mia als mens. Zij is degene geweest die me uit die tunnel van alleen maar stress en financiële zorgen haalde. Ook regelde Mia een gesprek tussen het UWV en de initiatiefnemers van Emmaus. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds contact met Mia. Ze brengt geregeld haar gebruikte spulletje naar Emmaus en informeert dan altijd hoe het met me gaat.”

Wat is je het meest bijgebleven van het traject dat je hebt doorlopen?

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik moest opschrijven welke opleidingen en beroepen ik heb gehad en de vaardigheden die daarbij nodig waren. Mia gaf me de opdracht om de vaardigheden waar ik geen energie uit haalde door te strepen. Al strepende blijven alleen dingen over die ik echt leuk vond. Niet omdat ze bij een baan hoorden, maar omdat ik het vanuit mezelf leuk vind om te doen. Zo realiseerde ik me dat ik vaak dingen had gedaan in beroepen die helemaal niet bij me pasten. Dat waren voor mij eyeopeners. Ik heb geleerd om mijn oude identiteit los te laten en mijn horizon te verbreden. Ik wilde daarna absoluut niet meer terug in de zorg. Mijn vaardigheden kon ik ook op andere manieren aanwenden.”

En waar sta je nu?

“Het werken vanuit een ideële doelstelling is mijn drijfveer. Dat deed ik al op vrijwilligersbasis, maar in de loop van de tijd kon ik dat steeds meer uitbouwen. Ik kwam erachter dat ik voor een baan niet ver hoefde te zoeken. Mijn vrijwilligerswerk bij Emmaus bood alle facetten waarnaar ik op zoek was. We zijn namelijk niet alleen kringloopcentrum, maar helpen ook mensen die een steun in de rug nodig hebben met bijvoorbeeld een dagbesteding of een dak boven hun hoofd. Ik voel me hier helemaal op mijn plek en sinds februari 2018 ben ik zelfs in vaste dienst!

Daarnaast heb ik een hobby, waar ik mijn ontspanning uit haal. Tijdens het zogenaamde urban exploring fotografeer ik onder meer verlaten gebouwen en andere urban settings (zie pictoresk.nl). Hoewel ik niet de ambitie heb om daar mijn werk van te maken doe ik het vanuit mijn eigen passie. Zoals Mia mij geleerd heeft, doe ik nu dingen omdat ik ze zelf wil en daar hoort fotograferen bij.”

Tip van Mariëlla: zoek iemand die over je grenzen heen kijkt!

“Als je overweegt je carrière een andere wending te geven: stel het niet langer uit, maar ga het onderzoeken. Zoek iemand die over je grenzen heen kijkt. Ikzelf zat helemaal vast in mijn sores. Mia heeft ervoor gezorgd dat ik niet in mijn alledaagse beperkingen bleef hangen, maar juist mijn mogelijkheden ging onderzoeken.”

Ons gesprek loopt ten einde wanneer zich een vrijwilligster aan de deur meldt. Ze zit zichtbaar niet lekker in haar vel. De duizendpoot biedt haar schouder. Ook dat hoort bij Mariëlla’s baan. Een echt mensenmens die, dankzij Mia, niet alleen voor zichzelf een tweede kans creëerde, maar nu dus ook voor anderen.